4. szam. 2021. október 2.

 

 

A klímavédelem nem technikai kérdés

A Post Carbon Institute tanulmánya:
The Only Long-Range Solution to Climate Change - Post Carbon Institute

A klímavédelem nem technikai kérdés; nem csak arról van szó, hogy az ipari forradalom idején történelmi hibát vétettünk, mert rossz energiahordozót választottunk, és most a fosszilis energiák felhasználásáról át kell térnünk a megújulókra, a légkörből pedig el kell távolítani a felesleges CO2-t. És hogy le kell győznünk a fosszilis­energia-lobbit, és a megújuló energiák előállítóit kell támogatnunk. Többről van szó.

Ez a váltás lemondást követel a fogyasztói társadalom polgáraitól. Le kell mondani a felfokozott mobilitásról, a szüntelen vásárlásokról, a pazarlásról, a megszokott komfortról. Ezzel egy időben növekedés-orientált, globalizált gazdasági tevékenységünkről is. A megújuló energiák ugyanis nem állnak majd olyan olcsón és bőségesen rendelkezésre, mint a fosszilisek.

De amiről lemondunk, azok valójában a fogyasztói társadalom káros szokásai, torzult értékei. Amit kapunk helyettük: több szabadidő a családra, művelődésre, szórakozásra, egészséges időtöltésre.

(A tanulmány egy energetikai üzem sűrű füstöt okádó kéményének képével kezdődik. Megnyugtatásul a kritiku­soknak: tudjuk, hogy a CO2 színtelen, szagtalan gáz; a füstfelhőnek része, de a füst nem a CO2.)


What if?
Scenarios for the future of health.

The Economist July 3rd 2021

Az Economist idei What if? melléklete az egészségügy területét érintő képzelgéseket, jövő­jóslásokat tartalmaz

what_if_2021.pdf
Kiss Károly ismertetése


Cappletalism

Az Apple a világ legnagyobb vállalata, tőzsdei értéke elérte a csillagászati nagyságú 2.500 milliárd dollárt. Tavalyi árbevétele 274 milliárd dollár volt. (Összevetésül: a magyar GDP 176,5 md dollár.) Akárhogy is nézzük, nem illenek rá azok az elmarasztaló jelzők, melyekkel a multinacionális nagyvállalatokat szoktuk illetni.
Kiss Károly:
cappletalism.pdf