2024/2. szám, febr. 27.

Kiss Károly:

Ideológiai átfestés: Illiberális autokrácia helyett nemzeti konzervativizmus

Most, hogy közelednek az amerikai választások, és Trump győzelmi esélye nő, a Nyugat ideológusai rádöbbentek: mi lesz, ha győz? Akkor Amerikát, a legnagyobb nyugati demokráciát, a nyugati világ védőbástyáját is illiberális autokráciának kell majd nevezni? – Mint Orbán Magyarországát? Ezért elfogadják a jobboldal szóhasználatát – a nemzeti konzervativiznust. (Az én megítélésem szerint Amerika plutokrácia. Hiszen a képviselők a vállalkozások, tőkés érdekeltségek lefizetett kijárói. És mindez legális keretek között zajlik. „Of the people, by the people, for the people” – szegény Lincoln forog a sírjában.)

Kiss Károly: Ideológiai átfestés.pdf

a Magyar Nemzetben megjelent változat: Nicsak, az Economsit komolyan veszi a nemzeti konzervatiivizmust.pdf

 

 

Botos Kata: Egy évértékelés margójára

Miniszterelnökünk sok szempontból helytálló évértékelő beszédéből hiányoljuk, hogy nem foglalkozott a humán szférával. Ez nem sikertörténet, és a kormányt is terhelik mulasztások. De nyomatékosítani kellene, hogy a humán szféra elhanyagolása elsősorban a múlt öröksége. Több tanulmányban is felhívtuk rá a figyelmet, hogy a „nem termelő” ágazatok elhanyagolása a szocialista idők sajátos értékrendjéből ered, és ezeket a torzulásokat máig sem sikerült kiküszöbölni. A rendszerváltás idején nem került sor egy nemzetközi adósságrendezésre, így tovább kellett cipelnünk a súlyos államadósságot. Az EU-ba történő belépés után pedig már a 3 százalékos költségvetési deficit-korlát akadályozta meg a bérkiigazítást a humán szférában.
Nagyobb figyelmet kellene fordítani azoknak a hatásoknak az elhárítására is, melyeket a felmelegedés okoz a mezőgazdaságban (vízgazdálkodás, erdősítés).

Botos Kata: Egy évértékelés margójára.pdf

 

 

Segít, ha kihalunk? Ökolábnyom v. nemzeti túlélés

Simonyi Gyula és Tóth I. János vitája

(Háttérben-videó utánközlése)

Simonyi Gyula: Fel kell tennünk a kérdést: Igazán szeretne egy gyermek az adott helyzetben, országban, körülmények között megszületni? Nem egy nemzet érdekeit, nem a globális túlnépesedés és környezeti terhelés szempontjait, hanem a jövendő gyermek érdekeit kell elsődlegesnek tekintenünk. Minden egyes nap kb. 100 ezer olyan gyermek születik, akit a szülei nem akartak. A megoldás: a nőkre kell bíznunk, hogy mennyi gyermeket akarnak szülni.
Tóth I. János: Van egy vékony sáv, ahol a környezetvédelmi és társadalmi szempontok összeegyeztethetők. Vannak olyan országok, melyek a „természetes demográfiai növekedés”, és vannak olyanok, melyek a „természetes demográfiai csökkenés” állapotában vannak. A határvonal a 2,1-es születési ráta. Ez két alapvetően eltérő helyzet, születés-korlátozásról vagy támogatásról, családpolitikáról csak ezt figyelembe véve beszélhetünk…. A környezetvédelmi fenntarthatóságot még ne romboljuk le, a gazdasági és társadalmi fenntarthatóságot viszont meg kell őriznünk. Nem az önkéntes kihalás, hanem a természettel való együttélés a megoldás.

Háttérben: Segít, ha kihalunk?.pdf

 

 

EZ MÁR AZ ESZKIMÓ SZÍN?

Gazdag László morgolódásai (esszé)

A Nyugatról: Hova tűnt a Roosevelt, Churchill, Adeauer, de Gaulle, Kennedy, Erhard, Wilson, Brandt, Schmidt, Kekkonen, Palme, Mitterand, Thatcher, Reagan, Kohl által fémjelzett "nagy generáció"? Hol vannak ma bárhol is őhozzájuk fogható államférfiak- és asszonyok? Egyáltalán: hol vannak ma államférfiak- és asszonyok? Ha most sorolnám a mai neveket, elborzadnék! Miféle selejt politikai nemzedék ez a mai? De egész szellemi holdudvaruk is hasonló kaliberű!

Magyarországról: Nyomát sem látom a brainigényes, kreativitásvezérelte, humántőke-alapú, belső erőforrásokra támaszkodó, a késő Kádár rendszer kétségtelen gazdasági eredményeit (pl.: agrárium, élelmiszergazdasági vertikum!) továbbfejlesztő haladásnak. Nyomát sem látom a modern, XXI. századi ökoszociális piacgazdaságnak, a mindenkire kiterjedő anyagi és egzisztenciális biztonságnak, helyette felépült a késő Kádár rendszer ereményeit felszámoló vadkapitalista oligarcharendszer. Ez lenne a "polgári Magyarország"?

Gazdag László: Ez már az Eszkimó szín?.pdf

 

 

Korszakos eredmények a rák kezelésében (ismertetés – Der Spiegel, 2024/6. szám)

A Spiegel idei február 3-i számának ez a fő témája, három tanulmány is tárgyalja. Üzenetük: a rák túlélhető. Korábban a diagnózis felért egy halálos ítélettel, de olyan jelentős előrelépés történt e betegségek kezelésében, melynek eredményeképpen a betegek fele már életben marad, és arányuk emelkedik. Az okok egyre jobban feltárhatók, és a kezelés egyénre szabottá válik.

Kiss Károly: Korszakos eredmények a rák kezelésében.pdf

 

 

Kiss Károly: Hogyan alkalmazzuk a mesterséges intelligenciát?

(Vajon megvalósíthatók-e Daron Acemoglu elképzelései a liberális demokráciákban?)

A mesterséges intelligencia az üzleti hasznosítása során elsősorban nem az eredeti célt, az emberek munkájának megkönnyítését szolgálja, hanem egyes munkakörök automatizálását, s így végül a MI a magasan kvalifikált munkaerő eszközévé válik. Ehhez a Szilícium Völgyben egy sajátos emberképet kreáltak: az ember megbízhatatlan, hibákat vét – a tökéletes géppel szemben (néhány zsenit kivéve). Így lett az emberi munkát segítő gép koncepciójából azt ellenőrző, felügyelő, irányító mesterséges intelligencia – amely idővel helyettesíteni fogja a tökéletlen embert.

Acemoglu azt javasolja, hogy szigorúbban kell szabályozni Google & Co., a „techbárók” tevékenységét.. De hogyan lehet annak érvényt szerezni egy liberális piacgazdaságban, amikor a fejlesztési irányokat nem központi elképzelések, hanem a cégek decentralizált profitérdeke szabja meg? Kínát hozza fel példaképnek, ahol a kormány képes befolyásolni, hogy az információtechnológiai fejlesztések iránya ne sértsen társadalmi érdekeket. Látnunk kell azonban, hogy ez csak a kínai gazdasági-politikai rendszer keretei között valósítható meg.

Kiss Károly: Hogyan alkalmazzuk a mesterséges intelligenciát?.pdf

 


Berkes András: Tivadar és én

Csontváry gyermekkoromtól tanítóm és prédikátorom, akkor amikor még nem tudtam, hogy festeni és tanítani akarok. Olyan ez, mint a MÍTOSZ, mely átsugárzik az értelmen, a gondolkodó tudatával keresi, kutatja a kapcsolatot. Aztán valahogy, véletlenül, vagy pont azért találkozik vele. Amikor a képet megfestettem, Csontváry önarcképe valahol eldugva lapult, egy képeslapról vettem át, évtizedekkel később láttam kiállítva, rosszul restaurálva. Szelle-misége korábban megjelent, mint képei, évekig Pécsre jártam, hogy ott csodálhassam öket.


 

Kiss Károly: Mit kíván az AfD?

(a jobboldali német ellenzéki párt választási programja)

(publicisztika)

Hát ez az a program, ami halálos veszélyt jelent a német demokráciára, ami miatt évek óta az AfD betiltását követelik, most pedig százezreket mozgósítanak, hogy tüntessenek ellene. Véleményem szerint itt-ott a józan észre veszélyes, de ez a többi német pártról – beleértve a kormánypártokat és az ellenzéki CDU-t – ugyanúgy elmondható.

Kiss Károly: Mit kíván az AfD?.pdf

Magyar Nemzet: A német AfD nem veszélyessebb, mint a többiek

 

 

 

A Z generáció fő hírforrása a TikTok

A hivatalos hírcsatornákon és újságokban érkező híreket felváltják azoknak a közösségi platformokon megjelenő egyéni interpretációi. Különösen a fiatalok fogékonyak arra, hogy a tárgyilagosan és szenvtelenül tálalt információk és hírek helyett azok egyéni, többnyire humorosan tálalt változatát „fogyasszák”.

Kiss Károly jegyzete:
A Z generáció fő hírforrrása.pdf

 

 

Lendületben a nyugati világgazdaság

A SAP500, az amerikai tőzsdéken jegyzett 500 nagyvállalat részvényeinek súlyozott indexe az orosz-ukrán háború kitörése után leesett, de most még az azt megelőző csúcsot is túlszárnyalja. A Dow Jones ipari index szintén rekordot ért el a minap, nem különben a tech cégek részvényeivel kereskedő NASDAQ. A Meta (Facebook), a Microsoft és az Nvidia (chipeket gyártó világcég) részvényeinek ára az egekben szárnyal. Japánban a Nikkei 225 tőzsdeindex is rekordot ért el.
Ezzel szemben a kínai tőzsdéken és Hongkongban a részvényárfolyamok visszaestek. (Azt rebesgetik, hogy a kínai kormány esetleg részvényfelvásárlásokba kezd, hogy stabilizálja az árfolyamokat.) (The Economist January 27th 2024)

 

 

Gazdasági világbajnok: Görögország

2023-ban a világ legjobban teljesítő gazdaságai Görögország, Dél-Korea és az USA voltak az infláció, a GDP növekedése, a foglalkoztatottság és a részvényárak alakulása alapján.

2023-ban majdnem mindenki globális recesszióra számított, mivel a központi bankok emelték a kamatlábakat, hogy csillapítsák az inflációt. De nem ez történt. A GDP globális növekedése 3% lett. A munkahelyeket megőrizték, az infláció pedig elkezdett mérséklődni. A részvények értéke 20 százalékkal emelkedett. (The Economist December 23rd 2023, Ladder of divine ascent)

 

 

Podmaniczky László: Tényleg mérhető a boldogság?

Magyarország 2012-ben a 96. helyen állt az országok boldogság-sorrendjében. 2023-ban viszont óriásit léptünk előre, az 51.-ek lettünk – miközben az átlag szinte semmit sem változott. Ha így haladunk, tíz év múlva akár az első tízben is lehetünk, hogy aztán ismét mi legyünk a „legvidámabb barakk”...

A boldogság világnapja március 20-án lesz. A mostani téli időkben mi mással is zárhatnám írásomat, mint Petőfi soraival:

„Hol a boldogság mostanában?
Barátságos meleg szobában.”
(Petőfi Sándor: Téli világ)

Podmaniczky László: Tényleg mérhető a boldogság?.pdf

 

 

Kiss Károly: Idős férfiarc (kései nekrológ)

(karcolat)

A Rubicon idei januári száma Kádár időskori képével jelent meg. Ez ihlette e rövid írást, melyet csak hozzám hasonló véneknek ajánlok, valamint azoknak, akik megélték a Kádár-kort. (Comments are welcome!)

Kiss Károly: Idős férfi arca.pdf

Kard Aladár: A fénykép negatívja.pdf

Fabó László: Bosszúk sorozata.pdf

Botos Katalin: Áldozat a nemzetért.pdf

Botos Katalin: Rendszerváltástól rendszerváltásig.pdf

 

 

Botos Katalin: A humán szektorok bérviszonyai

Lemaradásuk okai, következményei, és a kívánatos kormányszerkezet

A humán szféra elhanyagolása az előző rendszerből származó örökségünk, melyet az elmúlt harminc év alatt sem tudtunk felszámolni. Az oktatás és az egészségügy miniszteri/minisztériumi szintű képviselete a kormányban nem csupán formális kérdés; fontos tényezője lenne az elmaradás felszámolásának.

Hiányolom, hogy nincs egy olyan agytröszt, egy gazdasági jellegű minisztérium, amely megfelelően, stratégiai jelleggel összehangolná a kormányzati munkát. (kép: a korábbi Gazdasági Minisztérium épülete)

Felelevenítem javaslatunkat a nyugdíjrendszer reformjára, mely hosszú távon direkt kapcsolatot teremtene a gyermekvállalás és az idős kor biztonsága között. Nyugdíjjavaslatunk összekapcsolja a három nagy rendszert: a nyugdij, az oktatás és az egészségügy rendszerét. Hiszen egészséges és képzett fiatal generációt akkor várhatunk a munkaerő-piacra, ha a két utóbbi területet nem hanyagoljuk el, sőt kiemelten fejlesztjük.

Botos Katalin: A humán szektor és a kívánatos kormányzati szerkezet.pdf

 

E számunk dala

 

Farkasházi Réka: Valahol egy lány (Illés Lajos - Bródy János) Valahol egy lány