2. szám. 2021. augusztus 24.

 

 

A svájci mezőgazdaság jövője: szakítani a parasztidillel? A géntechnológia és a biogaz­dálkodás felé venni az irányt? Podmaniczky László rövid esszéje:
svajci_mg.pdf


Nem sokan tudják, hogy a legutóbbi jégkorszak idején a Föld átlagos felszíni hőmérséklete csak 7-8 fokkal volt alacsonyabb a mainál. A legtöbb ember, amikor azt hallja, hogy a földfelszín átlaghőmérséklete már több, mint 1 fokkal magasabb, mint az ipari forradalom előtt volt, és az emelkedést 1,5 foknál mindenképpen meg kell állítani, arra gondol: ugyan már, mi az az 1-2 fok! Mi van akkor, ha nyáron 1-2 fokkal melegebb van? – Pedig ha a változás minden évszakra, és az egész glóbuszra kiterjed, ilyen óriási lehet a hatása. Ha 7-8 fokkal hidegebb van, beáll a jégkorszak; és ha néhány fokkal melegebb…??? Ráadásul e változások önerősítő, kumulatív jellegűek. Ha olvad a sarki jégtakaró, a földfelszín hővisszaverő képessége csökken, a légkör melegebb lesz, a sarki jég még tovább olvad. A melegebb nyarak miatt elkezdtek olvadni a Sarkkörön túli permafroszt szibériai és kanadai mocsarak, és a légkörbe kerül az azokban befagyott metán, aminek az üvegházhatása sokszorosa a széndioxidnak; erősödik a felmelegedés, a mocsarak még tovább olvadnak... A felmelegedés már a világtengerek hőmérsékletére is hatással van → a tengerfenéken lerakódott, a szerves anyagok bomlásából képződött nagymennyiségű metán is elkezdett „szivárogni” → a légkörbe kerülve ez tovább fokozza a felmelegedést →…..

Szóval nagy bajban vagyunk.

 

 

Koch Anna az éghajlatváltozásban legilletékesebb szervezet, az IPCC, az Éghajlat­változással Foglalkozó Kormányközi Testület legújabb, 6. jelentését ismerteti.
ipcc_hatodik_jelentes.pdf
ipcc_report_nr6.pdf

 

 

A Guardian úgy kommentálja a jelentést, hogy az emberiség precedens nélküli, visszafordít­hatatlan változásokat okoz a klímában:
https://www.theguardian.com/science/2021/aug/09/humans-have-caused-unprecedented-and-irreversible-change-to-climate-scientists-warnA net zero-nak nevezett nagy globális vállalkozás megvalósítása, miszerint több, mint száz ország 2060-ra eléri a zéró ühg-kibocsájtás állapotát, igen súlyos feladatokkal jár. Az Economist 2021. június 2-i számának fő témája e globális feladat beruházási követelményeinek a megvizsgálása. A finanszírozás és a befektetési igények mellett a bányászat, az ellátási láncok és az engedélyezések terén is komoly leküzdendő akadályok jelentkeznek.

(A net zéróról – kibocsátás-közömbösítés – bővebben lásd egy néhány oldallal korábbi bejegyzésünket.)

netzero_beruhazasi_gondok.pdf
Koch Anna ismertetése

 


A nemzetállamok dícsérete

Wolfgang Streeck neves baloldali német szociológus figyelemreméltó interjút adott a Spiegelnek. Az Európai Unió jövőjét a nemzetállamokra alapozva látja biztosítottnak. A mai, a nyugat-európai országok által erőltetett egységesítő, szupranacionális törekvést az integráció imperialista útjának tekinti. (KK)

streeck_nemzetallam.pdf