2023/5. szám, május 2.

 

 


2023/5. szám, május. 2.


 

Beliczay Erzsébet:

Zöld volt a reménység – Illúziók és gyakorlat (kormányon a német zöldek)

A jelzőlámpa-koalíció az éghajlatpolitika megvalósításának esélyeit zöld lelkesedéssel, liberális eszközökkel és szociális kiegyenlítéssel kínálja fel. Az, hogy ez mégsem vezet eredményre, mindhárom párt képességének korlátait jelzi – a klíma számára pedig komoly problémát.

Beliczay Erzsébet: Kormányon a német zöldek.pdf

 

 

Antropocén

A holocén elmúlt 11700 éve alatt a klíma többnyire stabil volt. Vajon új földtörténeti korszakba léptünk-e azóta, amióta természetátalakító tevékenysége révén az ember geológiai tényezővé vált? Az Antropocén fogalmát két évtizeddel ezelőtt a holland Nobel-díjas légkörkémikus Paul Crutzen és az amerikai Eugene Stoermer biológus alkotta meg. Először fordul elő, hogy egy geológiai korszakot nem utólag, hanem előre határozunk meg. A tudósok most azt vizsgálják, hogy a jövő geológusai az Antropocén milyen nyomait találják majd meg a Föld geológiai rétegeiben.

(illusztráció: hvg)

A mai vitát ismerteti Bedő Iván a Hvg 2023 ápr. 6-i számában: A jövő rétegei.

A téma tudományos tárgyalásáról lásd Vida Gábor akadémikus Honnan hová Homo? Az Antropocén korszak gondjai című, a Studia Physiologica 18/2012. számában megjelent írását. Az Antropocén ismertetése a Magyar Tudomány 2013/4. számában: Antropocén

 

 

Botos Katalin: A gazdaság nem öncél, hanem szolgáló

A pápalátogatás diplomáciai eseménye kapcsán született írás rámutat, hogy a keresztény társadalmi tanítás szerint "Két dolgot kell elkerülni a gazdaság terén: egyrészt a pénz fetisizálását, másrészt a pénz teljes elutasítását, és ezzel a segélyfüggő társadalom kialakulását”. Ugyanakkor béke-párti, és "különleges felelősséget ruház minden egyes emberre, abban a tekintetben is, hogy a hatalmával, gazdagságával nem él vissza mások kárára".

Magyar Nemzet, 2023. ápr. 4: A gazdaság nem öncél, hanem szolgáló

Botos Katalin a pénzügyek neves szakértője, emellett a keresztény közgazdaságtan elméleti tudósa. Keresztény közgazdaságtan című könyvét 2023/2., febr. 4-i számunkban ismertettük.

 

 

Rozsdaövezet – Klimt – Tannhäuser – Hundertwasser

Dortmund rozsdaövezetében, hatalmas, lepusztult kohászati létesítmények árnyékában, egy valamikori gázgyár épületében unikális művészeti produkciót láthatunk. Klimt és Hundertwasser képei és azok motívumai vibrálnak a falakon, a földön, a tartályokon. A látványt zene kíséri. A látogatók állva, sétálgatva, vagy babzsákokon elheveredve élvezhetik az egyórás, folyamatosan ismétlődő műsort.

Az intézmény neve: Phoenix des Lumieres. Az alkotók olaszok: Gianfranco Ianuzzi, Renato Gatto, Massimiliano Siccardi. Grafika és animációs dizájn: Cutback. Vajon van-e ezek után létjogosultsága a falraakasztott képeket mutogató múzeumoknak? - (Ráadásul nem kell törődni a képtolvajokkal és a Last Generation aktivistáival sem.) (KK)

bemutató 1bemutató 2

Klimt 1 Klimt 2

Hundertwasser Journey

 

 

Podmaniczky László: A Great Replacement, a Great Reset és az összeesküvés-elméletek

A sztenderd összeesküvéselmélet-hívő fejében a világot néhány nagyhatalmú gonosz pénzember irányítja. Ez nem teljesen megalapozatlan, hiszen az amerikai központi bank, a Fed a dollár világpénz-funkciója révén valóban elképesztően nagy hatással bír a gazdasági-politikai események alakulására.

Van azonban egy olyan teória, mely – a maga konkrétságában – az összeesküvés-elméletek hívői számára önigazolást jelent. „A Nagy Csere” Renaud Camus és Jean Raspail francia íróknak a ’70-es években megfogalmazott vízióira vezethető vissza, miszerint a Délről érkező muzulmán bevándorlók fokozatosan átveszik a hatalmat a csökkenő európai fehér népesség fölött. A globalizáció térnyerése miatt ezt a víziót sokan úgy értelmezik, hogy itt egy felülről eltervezett, szándékos folyamatról van szó. Nem is beszélve Soros György „nyílt társadalom” elméletéről, melyet sokan a nemzetközi tőke szócsövének tartanak úgy gondolva, hogy az ilyen szervezetek az erős nemzetállamok leépítése érdekében a kevert népességű, gyenge nemzettudattal rendelkező államok kialakulását támogatják. Mivel e folyamatnak természetszerűen tömeges ellenzője van, közülük gyakran kerülnek ki a bevándorlók elleni terrortámadásokat elkövetők.

Vizsgálatunk szempontjából az a lényeges, hogy itt egy „természetes” folyamatról van szó, mely kedvez a nemzetközi nagytőkének, és ezért az támogatja a migrációt és elkeveredést, vagy pedig a nemzetközi nagytőke titkos eszközökkel és beavatkozásokkal provokálja ki ezt a folyamatot, mely esetben valóban az összeesküvés esete áll fenn. Véleményünk szerint az előbbiről van szó.

Van egy intézmény is, ami az összeesküvés vádját kelti a hívők szemében: a svájci Világgazdasági Fórum (WEF), mely 2020 júniusában tette közzé The Great Reset (A Nagy Újraindítás) nevű programját azzal a céllal, hogy a Covid-járvány miatt nehéz helyzetbe került gazdaságoknak segítsen kilábalni a bajból. Egy szokásos gazdaságélénkítési, stabilizálási program helyett azonban a Great Reset-ben új célok is megfogalmazódnak: egyenlőség, fenntarthatóság, az új technológiák közös fejlesztése. Az összeesküvés-elméletek hívői ezeket a törekvéseket szintén a nemzetállamok meggyengítését célzó intézkedéseknek tekintik.

Kétségtelen, hogy a globalizáció a nemzetállamok szerepének gyengülését eredményezi. Sokan ezt – egyfajta összeesküvés-elméletként – a nemzetközi nagytőke tudatos beavatkozásának tulajdonítják. Véleményünk szerint azonban ez nem összeesküvés, hanem a műszaki fejlődés tör utat magának, követeli ki a nagyobb együttműködést és a globalizált formákat. A világ túl bonyolult hely ahhoz, hogy néhány (vagy néhány tucat) nagyhatalmú ember egy szivarfüstös, a nagyközönség szeme elől eldugott szalonban döntsön a sorsáról.

Podmaniczky László: Nagy világmagyarázó- és megváltó teóriák.pdf

 

 

Kiss Károly: ChatGPT és a mesterságes intelligencia

(The battle of the bots)

Tavaly november óta az ukrajnai háború mellett a közérdeklődés másik legfontosabb témája a ChatGPT. Tanulmányom bemutatja a mesterséges intelligencia ez új csodáját, mely az internetes keresőkben feltett kérdésekre azonnali, összefüggő és a kérdés legfontosabb vonatkozásait áttekintő írásos választ ad. Vizsgálom ennek következményeit az oktatásban és a tudományos kutatásban valamint az így nyert információ megbízhatóságát. Részletesen foglalkozom azzal a kérdéssel, hogy mit jelent ez a nagy digitális platformok jövedelmét adó hirdetések tekintetében és egymás közötti versengésükben. (A Google részaránya fokozatosan visszaszorul az amerkiai hirdetések piacán, mivel a ChatGPT nem az ő találmánya.)

(The Economist February 11th 2023)

Kiss károly: ChatGPT és a MI.pdf

 

 

Mindennapjaink – Beliczay Erzsébet:

A nyuggerek csak viszik a pénzt, és gondot jelentenek?

Egyre több helyről hallom, és magam is tapasztalom, hogy diszkriminálják az öregeket. Sajnos a fejlett nyugaton sem jobb a helyzet. Szinte szó szerint ugyanazokra a problémákra mutatnak rá a Spiegel 2023 március 25-i számában megjelent cikkek, mint amiket nálunk tapasztalunk. „Mellőzés, terrorizálás, elbocsájtás, ahogyan az időseket diszkriminálják.” De panaszkodott az egykor istenített Madonna is a Grammy Díj kiosztásán készített interjúban: „Jelenleg az idősek diszkriminálásának világában élünk.”

Beliczay Erzsébet: Az idősek diszkriminálása.pdf

A nyugdíjas-korúak foglalkoztatásának lehetőségeiről és hasznáról németországi körülmények között lásd:

Kiss Károly: A demokalipszis mítosza. Mi vár az elöregedő társadalmakra.pdf

Kiss Károly: Az ezüst cunami.pdf

 

 



E számunk zenéje:
Szigeti Zsófi Solere: Otthon

Otthon