Agglomerációs őrület
A letelepedés 8-10 ezer évvel ezelőtt, a mezőgazdasággal kezdődött el. Az első épített lakhelyek még földbevájt kunyhók voltak, a Burdzs Kalifa tornya ma 828 m magasba nyúlik. A néhány tucat házat számláló kis falvaktól eljutottunk a megacitykig.
2021-ben a világ 10 legnagyobb városa – millió fő:
(Érdekes megfigyelni, hogy a 10-ből 8 ázsiai, 1 latin-amerikai, és csak New-York került be az élmezőnybe a fejlett világ nagyvárosai közül)
A városokban fejlődött ki az emberi civilizáció, az ipar és a kereskedelem. Az antik városállamok nem csak a kultúra, a demokrácia bölcsői is voltak. A középkori itáliai városok szülték meg a kapitalizmust. (Sokan azt – Weber protestáns etikájára visszavezethetően – a németalföldi városoknak tulajdonítják, de nem, a kapitalizmus az északi-itáliai katolikus kereskedővárosokban született meg.) A világ városi és vidéki népességének aránya 2008-2009-ben egyenlítődött ki. 2040-ben már 6 milliárdan élnek majd városokban és 3 milliárdan vidéken.
Lovelockot a termeszvár magas építményének egyforma, parányi kis fülkéiben tevékenykedő kis rovarok, amelyek sár és ürülék keverékéből készített habarccsal építik és javítgatják szorgosan a falakat, azokra a városlakókra emlékeztetik, akik a felhőkarcolók egyforma irodahelyiségeiben ugyanazt a munkát végzik, képernyőjük fölé hajolva. (Novacene, Cities) És valóban, voltak idők, amikor – nem is olyan régen –, a vidéki gazdálkodó ember nagyrészt maga készítette a szerszámait és szükségleti cikkeit, termelte maga és haszonállatai számára az élelmiszert és takarmányt, jelentős részben önellátó volt, tevékenysége és szemlélete a természet kozmikus ismeretéhez kötötte. Ezzel szemben a városlakó ember specializálódott, életszemlélete beszűkült. (Bár igaz, az ókori görögök a vidéki gazdálkodót nevezték idiótának – szűklátókörűnek –– aki nem lát túl gazdasága, faluja határain, nem ismeri a poliszt, a nagyvilágot. És még a múlt század elején is, Martin Andersen Nexő szülőfalujának dán lakói többségükben sohasem lépték át falujuk határát – nem volt rá szükség.)
Smith és Marx egyaránt, a specializációt a gazdasági-emberi fejlődés horderejének tekintették. Ezzel szemben Chomsky úgy véli, hogy a személyiség kifejlődésének feltétele, hogy az ember használhassa kreatív képességeit. Ennek legnagyobb akadálya viszont a specializáció, és nem a kizsákmányolás. A városi fejlődés tehát – közvetve – az emberi lényeg kifejlődésének akadálya. (Chomsky: Miféle teremtmények vagyunk)
A mai digitalizált világban kétség nem fér hozzá, hogy mi szolgálja a legjobban a műszaki fejlődést. A nagyvárosok, a hype-ok, a Szilícium völgy olyan szerepet játszanak a mesterséges intelligencián alapuló jövő formálásában, mint annak idején az antik városállamok a tudományok, a művészetek, a demokrácia, vagy a középkori észak-itáliai városok a kapitalizmus kialakulásában.
Úgy tűnik, hogy a nagyvárosi ember ökológiai lábnyoma magas, hiszen végtelenül szakosodott, és ennélfogva igen nagyfokú szükségleteinek a szállításigényessége. De ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy – a nagy ellátórendszereknek köszönhetően – fajlagosan mégis csak kevésbé terheli a környezetet, mint a vidéki ember. Különösen a farmokon, tanyákon élőkhöz képest. Bár – a megújuló energiák (nap, szél, geotermikus) és az esővíz felhasználásával, és a szennyvíz természetes tisztításával, továbbá energiatakarékos házak építésével kialakítható a környezetbarát vidéki életmód.
A legrosszabb változat az agglomeráció, a kertváros. Amikor a városban dolgozó ember a kertvárosban lakik. A napi munkába járás és a bevásárlások közlekedésigényessége rendkívüli módon megterheli a környezetet, a terebélyes lakóhelystruktúra pedig csökkenti a biodiverzitást. Ez Amerika preferált települési módja. A kertvárosban élő amerikai (de úgyszintén a magyar, vagy bármely nációbeli) nem tud meglenni autó nélkül. Ráadásul a feleségnek, meg a felnőtt gyerekeknek is szükségük van az autóra. Ezért nem haladnak előre a nemzetközi klímatárgyalások. Az amerikai életforma lényegéről, és annak a feladásáról van szó! (Másrészről meg azért, mert Kína és a feltörekvők úgy gondolják, hogy nekik is joguk van elérni azt a fejlettségi szintet, amin a fejlett világ él.) (Egy emlékezetes esemény: egyszer amerikai látogatóimat felvittem a Dobogókőre. Onnan széttekintve az ember minden irányban csak erdőséget, érintetlen vadont lát. Csak észak felé tűnik fel a Duna egy darabja, és felsejlik valami Szobból. A vendégek meglepve kérdezték: „De hát miért nincs itt fejlesztés?” – azaz development. Számukra érthetetlen volt, hogy miért nincs kihasználva, beépítve ez a szép táj házakkal, házcsoportokkal. A szép vidék arra való. A természet meg a nemzeti parkokba való.)
Félő, hogy a digitalizáció még tovább erősíti a kertvárosba költözés tendenciáját az online munkavégzés lehetőségével, bár a nagyvárosi élet olyan lehetőségeket nyújt, amihez sokan ragaszkodnak.
A környezetvédők a vidéki, környezetbarát életmódot propagálják, ez azonban, ha belegondolunk, társadalmi méretekben mégsem annyira környezetkímélő. Ebben a megfontolásban fontos szerepet játszik a nagy ellátórendszerektől való függetlenedés és az egészséges életmód vágya. A nagy ellátórendszerekbe a pénzt is beleértik, a „kamatos” pénzt szivességbankkal, közvetlen cserével és klíringgel kívánják helyettesíteni. (Ilyen közösségek a 29-33-as nagy világválság után jöttek létre, és mutatóba itt-ott néhány ma is működik belőlük.)
A városi életmód teljes mértékben függ az áramellátástól. (Még a gázfűtést is villanyáram működteti.) Egy kataklizma (pl. a sarkok mágneses pólusainak felcserélődése), amely megszüntetné az áramellátást, szinte civilizációnk halálával járna. De nem ez az egyetlen veszély, ami kipusztulásunkat okozhatja.
KK
Fenntartható, környezet- és társadalombarát mezőgazdálkodás, vidékfejlesztés
Bevezetés – miért érdekes a fenntarthatóság kérdése a mezőgazdaságban és a vidékfejlesztésben?
A mezőgazdaság mindig is több volt, mint egyszerű árutermelő ágazat. Az élelmiszerek és nyersanyagok előállításán túl egyéb feladatokat is ellátott, tájat, élővilágot, talajt, vizet, környezetet is “termelt”, és munkát, megélhetést adott a vidék embere és közösségei számára. Ez ma sincs másképpen. Néhány évtizedes agráriparosítási, termésmaximalizálási kitérő után ismét rá kellett jönnünk: a mezőgazdaságnak a termelési feladatok mellett környezeti és társadalmi, regionális, foglalkoztatási feladatokat is magára kell vállalnia. Ez utóbbiak olyan – az egész társadalom és a helyi közösségek számára egyaránt fontos – ökoszociális szolgáltatások, amelyek helyben keletkeznek, nem importálhatók, és amelyekért a mezőgazdaságot, a gazdálkodót fizetség illeti meg.
Azt is be kellett látnunk, hogy a vidék sem csupán profitérdekeket kiszolgáló termelési tér, hanem egyúttal társadalmi és biológiai élettér is, amely az ott élő közösségek és a természeti környezet számára az életfeltételeket biztosítja, a város számára pedig élelmezési és élelmiszerbiztonságot, utánpótlást, egyúttal hátországot, „visszavonulási”, regenerációs lehetőséget is kínál, amelyre a város – az előrejelzések szerinti klímaváltozás és a globalizációs folyamatok közepette – egyre inkább rászorul, túlélése saját vidéke megerősítése nélkül egyre kétségesebbé válik. A vidék és a mezőgazdaság ügye tehát nemcsak a falun élő, mezőgazdasági termeléssel foglalkozók gondja, a vidék sikereinek és kudarcainak a társadalom minden tagja részese. A Vidéki Térségek Európai Chartájának megfogalmazása szerint „város és vidéke közös sorson osztoznak, a vidék gerince pedig a mezőgazdaság.”
A mezőgazdálkodásnak azonban nem minden formája és rendszere képes a vidék megerősítésére, népességmegtartó képességének növelésére, a társadalom számára nélkülözhetetlen szolgáltatások nyújtására. Az „egy-ügyű”, csak a befektetői érdekekkel, a tőkemegtérülés hatékonyságával törődő, iparszerű, monokultúrás, tömegtermelő, nagyüzemi mezőgazdálkodás, vagy inkább biológiai ipar környezetre és a vidék társadalmára gyakorolt (ökoszociális) hatásai igen rosszak, az jól láthatóan a környezet pusztulásához és a helyi társadalom széteséséhez, a vidék népességmegtartó képességének csökkenéséhez vezet. A megfelelő mezőgazdasági földhasználati és gazdálkodási rendszerek alkalmazása tehát a vidéki térségek és a vidék társadalma megmaradásának kulcskérdése. Ezt csak olyan „fenntartható”, környezet- és tájgazdálkodási rendszerek képesek biztosítani, amelyek úgy állítanak elő jó minőségű, szermaradvány mentes, egészséges és biztonságos élelmiszereket és egyéb termékeket, hogy közben megőrzik az élővilágot, a tájat, s benne az embert, közösségeit, kultúráját, munkát és megélhetést biztosítva a vidéki népesség, a helyi vidéki közösségek számára.
Milyen formái léteznek a mezőgazdaságnak, és ezeket hogyan lehet értékelni a fenntarthatóság szempontjából?
A világ gazdálkodási, környezethasználati irányzatai a termelés ráfordítás-hozam összetételének megítélése, értékelése, azok használatának módja, mértéke, valamint a környezethez való viszonya alapján három fő irányba sorolhatók. A termelés folyamata mindhárom fő irányban azonos. Eltéréseik alapvetően a rendszer "kibocsátásainak" értékelésében, ezzel összefüggésben a "bemenetek" használatában és mértékében mutatkoznak meg.
- A konvencionális (iparszerű) stratégiában a meghatározó kimenetek a terméktömeg, a termésátlag és a jövedelem, a termékminőségnek kisebb jelentőséget tulajdonítanak, és az agroökológiai feltételek stabilitásának fenntartása a rendszer optimalizálásának szempontjai között nem – vagy legfeljebb az utolsó helyen – szerepel.
- A biológiai (ökológiai) stratégiában a meghatározó kimenetek az agroökológiai feltételek stabilitása és a termékek minősége, humán-egészségügyi, táplálkozás-fiziológiai értéke. A termésátlagnak és a jövedelemnek csak másodlagos szerepet szán, míg a terméktömeg nem meghatározó tényező.
- Az integrált stratégia a növekedési és stabilitási igényeknek is eleget akar tenni, ezért a két ("konvencionális, energiaintenzív" és "organikus, ökológiai") stratégia elemeit egy kompromisszumos, köztes stratégiává igyekszik egyesíteni.
A fenntartható földhasználat alapját a környezeti adottságokhoz alkalmazkodó gazdálkodási mód és intenzitás adja. A környezeti alkalmazkodás azt jelenti, hogy területeinket mindenütt arra és olyan intenzitással használjuk, amire azok a legalkalmasabbak. A tapasztalatok is azt mutatják, hogy az alkalmazkodás nemcsak környezeti szempontból, hanem egyúttal gazdaságilag is racionális törekvés. Ezt alapvetően a természeti erőforrások hangsúlyos szerepe magyarázza, mely tekintetben a mezőgazdaság különleges helyet foglal el a nemzetgazdasági ágazatok között.
Elérhető pl.:
https://www.regikonyvek.hu/kiadas/alkalmazkodo-novenytermesztes-kornyezet-es-tajgazdalkodas-0-szaktudas-kiado-haz-zrt (a könyv tartalomjegyzékével)
A természeti erőforrásokkal való kapcsolat a termelési folyamat mindkét (input és output) oldalát tekintve megnyilvánul. A mezőgazdasági termelés – főleg a növénytermesztés – elképzelhetetlen a talaj, a vizek, a klíma és a domborzat nyújtotta természeti erőforrások felhasználása nélkül. Ugyanakkor a kimeneti oldalon is számos, a természeti erőforrások állapotát befolyásoló hatást eredményez a mezőgazdaság, gondoljunk csak a talajokat, vizeket érő különféle szennyezésekre, vagy az állattenyésztés éghajlatváltozást befolyásoló, korántsem lebecsülhető mértékű hatására.
A természeti erőforrások hangsúlyos szerepe a mezőgazdaságnak, mint gazdasági (üzleti) tevékenységnek a megítélésében is megnyilvánul. A probléma gyökere voltaképpen a gazdasági tevékenység értelmezésében rejlik, amit úgy szoktunk definiálni, mint valamilyen termékelőállító, szolgáltató tevékenységben megnyilvánuló átalakítása az inputoknak outputokká. A cél az, hogy az output-oldal pénzben kifejezett értéke magasabb legyen az input oldalénál. Csakhogy – mint láttuk – a mezőgazdaság nem csupán pénzértékkel rendelkező inputokat (ráfordításokat) használ, hanem olyan – főként természeti – erőforrásokat is, melyeknek nincs áruk (csapadék, hőmérséklet, napfény). Emellett sok olyan outputja, produktuma is van a mezőgazdaságnak, melynek gazdasági értékelése az árak hiánya miatt nem történik meg (pl. talaj termékenység javulása bizonyos növények termesztésének köszönhetően, vagy a túlzott műtrágya és növényvédőszer felhasználás miatt bekövetkező környezetszennyezések). A kérdés az, hogy miképpen lehet – gazdasági tevékenység keretében – a gazdasági szempontokat harmonizálni az árral nem rendelkező – így az ökonómia hatókörén kívül eső – inputokkal és outputokkal.
A természeti erőforrások felhasználásában és “előállításában” a fenntartható stratégiákban rejlő lehetőségeket ezideig talán kevéssé használtuk ki. A megoldás mind az input, mind az output oldalon kínál lehetőségeket és kihívásokat. Előbbi esetében az “ingyenes” természeti erőforrások felhasználási arányait növelő, a környezeti adottságokhoz alkalmazkodó gazdálkodási stratégiák jelenthetik a megoldást. Az output oldalon pedig olyan környezeti, gazdasági és társadalmi közjavak előállítása (szolgáltatása) jelenhet meg, melyek anyagi ellentételezése – pusztán piaci körülmények között – nem történik meg. A közpénzek – alapvetően a támogatási rendszerek – segítségével azonban a piacok által nem elismert közjavak előállítása is honorálható, amennyiben a közpénzeket a közjavak kifizetésére használjuk fel. A “piacos” és “nem piacos” tényezők összehangolása persze meglehetősen bonyolult, és pusztán a közgazdaság eszköztára nem is elégséges a megoldáshoz. Új típusú – nevezhetjük akár fenntarthatónak – gazdasági racionalitásra van szükség, mely igyekszik az árakban tükröződő és azokkal nem rendelkező tényezők összhangját megteremteni. Így az egyén boldogulását, pénzben kifejezhető javainak gyarapodását a közjó szolgálatába tett erőfeszítések is szolgálják.
Elérhető pl.:
https://www.antikvarium.hu/konyv/angyan-jozsef-kovacs-laszlo-milyen-elonyei-lehetnek-a-termeszetvedelembol-a-videki-lakossagnak-794234-0 (a könyv tartalomjegyzékével)
Melyek a legfontosabb alapelvek és teendők a mezőgazdaság fenntarthatóbb pályára terelése érdekében?
A fenntarthatóság tekintetében a magyar mezőgazdaság előtt még számos lehetőség és feladat áll. Mivel a bel- és külföldi piac változását követően nem történtek meg a szükséges szerkezeti módosulások, ezért a főként alapanyag-termelésre koncentráló mezőgazdaság kevés hozzáadott értéket produkál, emellett környezeti és foglalkoztatási teljesítményei is gyengék. Az alábbiakban összefoglaljuk azokat a legfontosabb elveket, melyeket követve sikerülhet fenntartható pályára állítani a hazai mezőgazdaságot.
1.) Az elvek között az első helyen a fenntarthatóság kérdése, annak megítélése szerepel. Amennyiben elfogadjuk az ún. erős fenntarthatóság elvét – mely szerint a természeti tőke nem helyettesíthető más tőke-javakkal, és a természeti tőke értéke időben nem csökkenhet – akkor ennek a gazdaságélénkítés tekintetében is fontos következményei vannak. A gazdaság és a társadalom mozgásterét ugyanis ebben a felfogásban a környezet határozza meg, aminek véges határa miatt a gazdaság és a társadalom környezeti fogyasztása csak korlátozott mértékű lehet. Fenntartani tehát a környezetet kell, és a társadalomra hárul az a feladat, hogy a közjó figyelembevételével korlátokat szabjon a profitmaximalizáló tőkeérdekeknek, megakadályozva ezzel, hogy a környezeti fenntarthatóságban alapvetően ellenérdekelt “gazdaság” jóvátehetetlen károkat okozzon.
Elérhető pl.:
https://www.springer.com/gp/book/9783540000082
2.) Egy másik alapelv, hogy a közpénzek felhasználásakor minden esetben a közjót szolgáló tevékenységeket kell előnyben részesíteni. A mezőgazdaságban ebbe a körbe azok a – főként szolgáltató – tevékenységek tartoznak, melyek esetében nem működik piac, ezért a piaci ár sem meghatározható. Ugyanakkor a társadalom számára fontos környezeti, szociális feladatok valósulhatnak meg ezek révén. Közpénzből ezért csak azokat a tevékenységeket szabad támogatni, melyek környezeti és társadalmi szempontból hasznosak, ennélfogva hozzájárulnak az “erős fenntarthatóság” elveinek a megvalósulásához. A környezetileg káros támogatásokat le kell építeni. A gazdaság (a versenyképesség) támogatása csak akkor elfogadható, ha annak haszna legalább részben a befogadó “vidék” által felhasználható forrásokat (pl. helyi adókon keresztül) bővíti.
3.) A fenntarthatóság érdekében a mezőgazdaság multifunkciós jellegét erősítő koncepciót, valamint a lakosság helyi élelmiszerrel történő ellátását kell előtérbe helyezni, akár helyi forrásokból is támogatva a helyi élelmiszertermelési és forgalmazó rendszereket és az ezeket működtető helyi közösségeket. Fontos feladat a természeti és gazdasági környezet változásaihoz alkalmazkodó helyi stratégiák kidolgozásának elősegítése. Emellett a részvételi tervezés ösztönzésével kell elérni az érintettek bevonását ezek kidolgozásába, ami elsősorban nagy időigénye miatt legtöbbször nem valósul meg.
4.) Meg kell fordítani az élelmiszer-előállítás és kereskedelem mai irányát, és a hálózati gazdaság alapelveinek és hagyományainknak megfelelően azt az energiaellátással együtt a helyi ellátás → regionális ellátás → országos ellátás → export sorrendben, „belülről kifelé” kell megszervezni. Ennek érdekében a közgazdasági szabályozásnak, a támogatási és adórendszernek a térségbe való beszállítás/szállítás, a külső erőforrás-bevonás minimalizálására, a belső erőforrásokra támaszkodásra, az áruk és a pénz – minél hosszabb időszakon keresztüli – térségen belüli forgatására, a helyi hálózati gazdaság erősítésére kell ösztönöznie. Ehhez kapcsolódóan meg kell vizsgálni és támogatni kell a „helyi pénz”, mint térségen belüli elszámolási egyenértékes alkalmazásának működő rendszereit, minél szélesebb körű elterjesztésének lehetőségeit, hogy a helyi tevékenységek haszna minél nagyobb arányban helyben maradjon. Emellett a közterheket az élőmunkáról a környezethasználatra, valamint a külső energiafelhasználásra és a szállításra kell áthelyeznie, ezzel ösztönözve az élőmunka-igényes, emberi részvételre alapuló, környezetbarát, energiatakarékos és a helyi, regionális ellátásra koncentráló gazdálkodási rendszerek elterjedését, továbbá az alapélelmiszerek egyre elképesztőbb szállítási távolságának csökkentését.
5.) A tájak eltérő természeti adottságaihoz és gazdálkodási tradícióihoz alkalmazkodó, az általános európai gyakorlatnak is megfelelő, fenntartható, életképes mezőgazdaság birtokszerkezete az egyéni/családi kis- és középbirtokok meghatározó szerepére épül. Ez biztosítja a tulajdonosi szemléletből fakadó „jó gazda gondosságát”, az egymást követő generációk közti felelős viszonyt, valamint azokat a foglalkoztatási, minőségi termelési, élelmezési és környezeti teljesítményeket, amelyek az egész társadalom számára és a vidék hosszú távú megmaradása szempontjából egyaránt létfontosságúak. E nagy központok nélküli, kisebb mozaikokból, családi gazdaságokból építkező – a hálózati gazdaság előnyeinek, rugalmas alkalmazkodó képességének kihasználását lehetővé tevő – gazdaságszerkezet a piaci versenyben azonban akkor indul jobb eséllyel, ha önkéntes beszerzési, tárolási, feldolgozási és/vagy értékesítési társulásokat, szövetkezéseket (nem „kolhozokat”, de nem is nagy integrátoroknak egyoldalúan kiszolgáltatott „fürtöket”, illetve „klasztereket”!!) hoz létre.
Elérhető pl.:
https://www.ogyk.hu/hu/blog/posts/a-magyar-fold-sorsa
https://www.antikvarium.hu/konyv/andrasfalvy-bertalan-angyan-jozsef-a-magyar-fold-sorsa-930411-0
https://greenr.blog.hu/2014/11/11/a_magyar_fold_sorsa_az_eloadasok_teljes_videoi
6.) A környezeti szempontok elsődlegességével szemben általában a mezőgazdaság jövedelem-termelő képességével szoktak érvelni, mondván, az ország kedvező természeti adottságai olyan versenyelőnyöket jelentenek számunkra, melyeket vétek nem kihasználni. Tisztáznunk kellene, hogy valóban mindannyiunk számára jó üzlet-e a mezőgazdaság „versenyképes” szeletébe közpénzeinket fektetni? Vagy azoknak van igazuk, akik szerint ez a szelet voltaképpen – legalábbis a társadalom egésze számára – nem is hozza azt a hozamot, amit elvárhatnánk a befektetett pénzeink után. Emellett az is kérdésessé teszi a közpénzek ilyetén célú felhasználásának indokoltságát, hogy a mezőgazdaság – legalábbis globális mértékben – konjunkturális helyzetben van, amit a népesség további növekedése miatt várható élelmiszerkereslet idéz elő.
7.) A „piacos” és a „nem piacos” mezőgazdaság – a támogatási arányaiktól függetlenül – egyaránt részét kell, hogy jelentsék egy fenntartható agrárstratégiának. Változtatni kell az eddigi gyakorlaton, mely elsősorban támogatási stratégiaként értékelhető vidékfejlesztési programokat eredményezett. Különösen a mezőgazdaság piaci lehetőségeit kellene tisztáznunk, tehát azt, hogy mit fogunk termelni, és azt hová (kinek) fogjuk eladni. Ez főként akkor fontos, ha közpénzekből segítjük a piaci szereplőket.
8.) A környezethez alkalmazkodó, lokális mezőgazdaság támogatása esetén célszerű volna a gazdaságok szintjén működtetett indikátorokhoz kötni a források szétosztását. E tekintetben olyan stratégiát kell kialakítanunk, mely pl. a helyben hozzáadott érték vagy/és az ökológiai teljesítmények mutatószámai alapján differenciálja a közpénzekhez való hozzáférést. Utóbbiak tekintetében pl. az ún. eredmény-orientált (result-based) agrár-környezetvédelmi kifizetéseket szorgalmazzák egyre többen. Ezek abban különböznek a jelenleg működő (ún. management-based) rendszerektől, hogy nem az elvégzett tevékenységek alapján történik a kifizetés, hanem a környezetre gyakorolt hatás alapján: csak akkor kap pénzt a gazdálkodó, ha az általa vállalt környezeti változások valóban be is következtek (payments for ecosystem services).
Ángyán József
-
Podmaniczky László
Az Ángyán József és munkatársai által írt és szerkesztett kötetek és tanulmányok, valamint interjúk és előadások
Egy 15 részes filmsorozat a mezőgazdaság – vidékfejlesztés – természetvédelem témáról
A svájci mezőgazdaság jövője: szakítani a parasztidillel? A géntechnológia és a biogazdálkodás felé venni az irányt? Podmaniczky László rövid esszéje:
svajci_mg.pdf
Gömörszőlős, az ökofalu
Gyulai Iván nem csak az ökológia és a fenntartható fejlődés tudósa; életpéldája is egyedülálló: egy eldugott kis borsodi falu, Gömörszőlős életét próbálta meg az ökológiai fenntarthatóság és a környezetbarát vidékfejlesztés elveinek megfelelően megszervezni:
Gömörszőlős – falusi élet a fenntarthatóság jegyében:
https://www.youtube.com/watch?v=GjsUFm78Plk
Borsod fejlesztéséért fórum, Miskolc, 2019. április 30. - Gyulai Iván előadása
https://www.youtube.com/watch?v=V0u-RkMOOrE
Ember- és környezetkímélő kertgazdálkodás 3. / Ültetés a mélymulcsba
https://www.youtube.com/watch?v=a8VrjshwIOU
A biomassza-dilemma. Magyar Természetvédők Szövetsége, 2006.
http://www.mtvsz.hu/dynamic/biomassza-dilemma2.pdf