Digitális gazdaság

 

 

Fellner Ákos: Szövegbányászati változók előrejelzési lehetőségei gazdasági idősorokon és paneladatokon

(utánközlés, Statisztikai Szemle 2022 nov. 21.)

The Impact of Online Text Mining Variables on Economic Time Series and Panel Data Forecast

Tanulmányomban kísérletet teszek az online gazdasági szövegbányászat legfontosabb kérdéseinek összefoglaló bemutatására, különös tekintettel a gazdasági előrejelzésekre. Ismertetem a szófelhők és a szövegprofilok előállításának módjait, illetve az elmúlt évtized legfontosabb kutatási irányait. A tanulmány során egy egyszerű szófelhős vizsgálat (Google Trend) és egy endogén gazdasági mutató (GDP) kapcsolatával illusztrálva bemutatom az idősoros és a panelregressziós forecast lehetőségeit. Kulcsszavak: online szövegbányászat, forecast, idősoros vs panelregresszió.

The paper deals with the usage of online text mining in economic forecast modelling and in research of innovation milieu and tacit investment attitudes. Firstly the basics of online text mining algorithms and its statistical relevancies are presented, especially the uprising problem of statistical categorization of word clouds and/or textual profiles. The last part of the paper contains short research about GDP and text mining forecast models in four USA states between 2010 and 2015, focusing on the forecast accuracy of time series models and panel regressions. Keywords: online text mining, forecast, time series vs panel models

Fellner Ákos: Szövegbányászati változók előrejelzési lehetőségei

Ezt a tanulmányból vett táblázatot azért közöljük, hogy az evilági közgazdászok is kezdjenek hozzászokni: az elméletek kigondolásának ideje lejárt. A digitális világ lehetővé teszi, hogy a fejleményekből valós idejű törvényszerűségeket vonjunk le. Tehát nem kell elméleteket alkotni, majd adatokat gyűjtögetni és az idő múltával hosszas idősorokat képezni, és azáltal tesztelni az elméletet. A gazdaságpolitika, gazdasági intézkedések hatása azonnal kimutatható. Lásd erről: Instant economics / Jelenidejű közgazdaságtan: a tudományág fejlődésének új iránya. 2021. dec. 17, 6. szám. (KK)

 

Podmaniczky László – ChatGPT:

Mi a baj a nagy digitális szolgáltatókkal?

2022 rossz év volt a befektetők számára; a technológiai cégek tőkéje is leértékelődött és alkalmazottaik tömeges elbocsátására került sor. Elemzésemben az Open AI ChatGPT-jét is megkérdeztem: „ő” hogy látja, Mi a baj a nagy digitális szolgáltatókkal?

Podmaniczky László: A nagy digitális szolgáltatók problémái.pdf

 

Az információtechnológia (IT) feleslegessé tesz egy sor tevékenységet. Úgy tűnik, hogy most a kereskedelmi bankokon a sor. De lehetséges-e kapitalizmus bankok nélkül?

Kiss Károly tanulmánya (megjelent a Valóság 2022. áprilisi számában)
Bankok trónfosztása. Digitális forradalom a pénzügyekben.pdf

 

Britannia annak idején a tengerek fölötti uralommal szerezte meg a világhatalmat. Így teszik ezt most az internetes világcégek az információs platformok birtoklásával. Paradox módon az információért folyó harc végeredménye nem annak kisajátítása, hanem nyílt végű szoftverekbe rendezése és megosztása.
Kiss Károly: Platform-kapitalizmus.pdf

2008-ban a világ tíz legnagyobb tőzsdei értékű vállalata közé olaj- és gáztársaságok tartoztak, valamint két távközlési társaság, egy kínai bank és egy angol–ausztrál bányavállalat. Az információtechnológiát még csak a 2010-ben alapított Microsoft képviselte. Aztán nagyot fordult a világ, 2018-ban az első hét helyet már mind a technoóriások foglalták el, hihetetlenül nagy tőkeerővel.
Kiss Karoly: Helycsere - az új Róma és a digitális kolóniák

Govcoin: Capitalism without banks? (The alchemy of capitalism)
A summary, based on The Economist May 8th 2021 Special report: The future of banking. Shaken structures. (KK)
govcoin.pdf
A hosszabb, magyar nyelvű ismertetés itt olvasható: Govcoin: Bankok nélküli világ?
govcoin_teljes.pdf