Digitális gazdaság

 

Podmaniczky László – ChatGPT:

Mi a baj a nagy digitális szolgáltatókkal?

2022 rossz év volt a befektetők számára; a technológiai cégek tőkéje is leértékelődött és alkalmazottaik tömeges elbocsátására került sor. Elemzésemben az Open AI ChatGPT-jét is megkérdeztem: „ő” hogy látja, Mi a baj a nagy digitális szolgáltatókkal?

Podmaniczky László: A nagy digitális szolgáltatók problémái.pdf

 

Az információtechnológia (IT) feleslegessé tesz egy sor tevékenységet. Úgy tűnik, hogy most a kereskedelmi bankokon a sor. De lehetséges-e kapitalizmus bankok nélkül?

Kiss Károly tanulmánya (megjelent a Valóság 2022. áprilisi számában)
Bankok trónfosztása. Digitális forradalom a pénzügyekben.pdf

 

Britannia annak idején a tengerek fölötti uralommal szerezte meg a világhatalmat. Így teszik ezt most az internetes világcégek az információs platformok birtoklásával. Paradox módon az információért folyó harc végeredménye nem annak kisajátítása, hanem nyílt végű szoftverekbe rendezése és megosztása.
Kiss Károly: Platform-kapitalizmus.pdf

2008-ban a világ tíz legnagyobb tőzsdei értékű vállalata közé olaj- és gáztársaságok tartoztak, valamint két távközlési társaság, egy kínai bank és egy angol–ausztrál bányavállalat. Az információtechnológiát még csak a 2010-ben alapított Microsoft képviselte. Aztán nagyot fordult a világ, 2018-ban az első hét helyet már mind a technoóriások foglalták el, hihetetlenül nagy tőkeerővel.
Kiss Karoly: Helycsere - az új Róma és a digitális kolóniák

Govcoin: Capitalism without banks? (The alchemy of capitalism)
A summary, based on The Economist May 8th 2021 Special report: The future of banking. Shaken structures. (KK)
govcoin.pdf
A hosszabb, magyar nyelvű ismertetés itt olvasható: Govcoin: Bankok nélküli világ?
govcoin_teljes.pdf